U bent hier

Nederlandse gemeente test regeling verkeerslichten via cloud

verkeerslichten in de cloud

In de Nederlandse gemeente Helmond wordt er een proefproject opgezet waarbij het verkeer wordt geregeld via een cloudoplossing. Het project is een samenwerking tussen Siemens Mobility en het ingenieursbureau Sweco. Er wordt een verkeersregelinstallatie gerealiseerd in de cloud.

Tot nu toe werden verkeerslichten op kruispunten altijd geregeld via een besturingskast langs de kant van de weg. Die kasten worden in Helmond vervangen door een server op internet. Het systeem kan weggebruikers die een kruispunt naderen, informeren over de verwachte tijd tot het licht op groen, oranje of rood springt en op basis daarvan snelheidsadviezen geven. Dat moet leiden tot veiliger verkeer, een vlottere doorstroming en ook energiezuiniger rijden.

Dat er een evolutie komt in de programma’s van de verkeersregeling is niet zo vreemd. Veel van de huidige besturingskasten zijn al 15 à 20 jaar oud. Die programma's zijn dan ook aan het draaien volgens verkeerssituaties in die tijd, toen er nog een stuk minder verkeer was dan vandaag.

Het systeem via de cloud baseert zich op de actuele verkeersstromen. De verkeersregeling draait 100% in de cloud. In andere landen draaien al systemen waarbij internet samenwerkt met een fysieke besturingskast, maar volledig online is het nog niet gedaan.

Als de test succesvol is, gaat de gemeente Helmond het project uitrollen voor alle wegen.

Bron: Bits-chips.nl

4/12/2017