Overslaan en naar de inhoud gaan

SaaS versus DaaS: wat zijn de verschillen?

SaaS versus DaaS: wat zijn de verschillen?

Bent u op zoek naar de ideale IT-oplossing voor uw KMO? Dan hebt u misschien al gehoord van SaaS en DaaS. Maar wat houden die juist in en welke voor- of nadelen hebben die voor u? 

We lichten u graag het verschil toe en sommen de troeven van beide op. Zo kan u straks de juiste keuze maken voor uw bedrijf.

Wat is SaaS?

SaaS staat voor Software as a Service. De afkorting zegt het zelf, u gebruikt de software als een dienst. U schaft de software, één bepaald programma dus, niet zelf aan maar u "huurt" de software van een leverancier. Zo betaalt u geen grote aankoopkosten. U betaalt maandelijks of jaarlijks een bedrag afhankelijk van hoeveel mensen met de software werken.

Software: back in the days

Laten we een CRM-pakket als voorbeeld nemen. Vroeger kocht u het CRM-pakket aan bij een leverancier, die kwam het programma installeren via een CD-rom op de computers in uw bedrijf of u deed dat zelf. Het programma was dan enkel toegankelijk via die computers.

Ging er een computer kapot? Dan moest dat CRM-programma opnieuw geïnstalleerd worden. Kwam er een update uit, dan moest u die altijd eigenhandig uitvoeren. Een omslachtige manier van werken. Waarbij veel geld verloren ging naar IT-infrastructuur, onderhoud, beveiliging en mankracht.

Software vandaag

Vandaag bestaan er tal van CRM-programma’s die u als SaaS via het internet kan gebruiken. Die programma’s werken in de cloud. Het voordeel hiervan is dat u vanaf gelijk welk toestel op gelijk welk moment en locatie aan uw bestanden kan werken binnen dat programma.

Hebt u nog gegevens nodig van een bepaalde klant net voor een afspraak? Dan kan u nog snel met uw mobiele telefoon naar het online CRM-programma surfen en de nodige gegevens opzoeken. Het enige dat u nodig hebt is een toestel en een internetverbinding.

Een ander voordeel is dat het onderhoud en updates van de software door de leverancier gedaan wordt. Daarnaast maakt hij ook een back-up van de gegevens en staat hij in voor de beveiliging van de data. U werkt dus steeds met de nieuwste en best beveiligde versie van het programma.

Omdat u het programma huurt per gebruiker is het ideaal voor KMO’s die snel groeien. Zo kan u snel schakelen wanneer u een nieuwe medewerker in dienst neemt. Op deze manier kan u dus zeer schaalbaar werken en betaalt u nooit teveel aan licenties.

Voordelen van SaaS

De voordelen van SaaS opgelijst:

  • Schaalbaar
  • Geen grote aankoopkosten
  • Toegankelijk op gelijk welke locatie/tijdstip/toestel
  • Onderhoud, updates van de software worden voor u gedaan
  • Als ook back-up en beveiliging van de gegevens binnen het programma

Nadelen en valkuilen van SaaS

De grootste valkuil bij SaaS is dat u voor elke opdracht een andere tool gaat gebruiken. Zo kan u uw tekstverwerker in een software steken, uw CRM in een andere tool, uw timelogging in nog een andere en uw e-mail in nog een andere. Zo blijft u bezig, betaalt u voor elke tool apart en ziet u uiteindelijk door de bomen het bos niet meer.

Daarnaast worden de bestanden niet gecentraliseerd. Zo kan het zijn dat uw ene werknemer met Onedrive werkt terwijl de andere met Dropbox werkt. Zo hebt u geen overzicht over de bestanden en hebt u geen beheersbare oplossing als bedrijf.

Wat is DaaS?

DaaS staat voor Desktop as a service. Het is een oplossing waarbij gegevens, software en programma’s niet op een vaste computer staan maar in de cloud. Vroeger moest u zich aanmelden op uw vaste computer binnen uw bedrijf. Daarop stonden al uw bestanden en programma’s.

Digitale werkplek

Vandaag kan via DaaS een volledige digitale werkplek gecreëerd worden. U kan in principe op gelijk welk toestel, op gelijk welk moment, op gelijk welke locatie via internet of VPN verbinding maken met uw digitale werkplek. Waar u toegang krijgt tot al uw bestanden en programma’s. Terwijl dat bij SaaS enkel tot één programma is.

Programma’s zoals Office 365, uw eigen boekhoudprogramma, CRM-programma, adobe programma’s, … kunnen in de cloud gezet worden.

Centralisatie van bestanden

Het grootste voordeel is dat al uw bestanden altijd gecentraliseerd worden. Zo werkt iedereen van uw KMO altijd aan het nieuwste bestand en in dezelfde digitale werkomgeving. Daarnaast werken uw medewerkers gemakkelijk vanop afstand vanaf hun eigen computer.

Omdat u in de cloud werkt, bespaart u heel wat kosten. We voorzien alleen nog hardware om een back-up van uw data te maken. Zo hebt u altijd een back-up binnen uw KMO. Uiteraard werkt u rechtstreeks in de cloud, waar ook een back-up gemaakt wordt.

U betaalt een vast bedrag per maand per gebruiker. Dat is handig, want dan heeft u geen gigantische extra IT-kosten als u een nieuwe medewerker in dienst neemt. Uw nieuwe werknemer kan meteen aan de slag. U moet ook geen verschillende licenties betalen per programma. U betaalt één prijs afhankelijk van het aantal programma’s en gebruikers. Zo komt u niet voor onverwachte kosten te staan.

Onderhoud van programma’s

De programma’s in de cloud worden automatisch geüpdated. De bestanden worden beveiligd en alle programma’s worden onderhouden. Zo hebt u zelf geen last met de IT-infrastructuur binnen uw KMO en bespaart u op intern IT-personeel.

Voordelen van DaaS

De voordelen van DaaS opgelijst:

  • DaaS heeft dezelfde voordelen als SaaS. Maar in plaats van één programma, werkt het voor al uw programma’s en bestanden
  • Data wordt gecentraliseerd
  • Toegang tot meerdere bestanden en programma’s
  • Kostenbesparend op IT-personeel
  • Geen wildgroei van softwareprogramma’s
  • U blijft als bedrijf de controle houden en u weet waar uw bestanden zitten
  • Totaaloplossing voor digitaal werken

SaaS vs. DaaS: de grote verschillen

Het verschil tussen SaaS en DaaS is dus dat u bij SaaS om één enkele software in de cloud steekt. Terwijl het bij DaaS om een volledige digitale werkomgeving gaat met meerdere programma’s in de cloud.

Daarnaast worden bij SaaS de bestanden niet gecentraliseerd terwijl dat bij Desktop as a Service wel het geval is. Zo werkt elke medewerker altijd aan de laatste versie.

Bovendien kan u bij DaaS ook meer kosten besparen op IT-personeel en hardware. En tot slot vermijdt u een wildgroei aan programma’s en tools wanneer u voor DaaS kiest. Zo blijft alles overzichtelijk en houdt u als bedrijf de touwtjes in handen.

Kortom DaaS is dus een totaaloplossing voor uw KMO. Terwijl u bij SaaS maar een stukje van de ijsberg uit handen geeft. Bij CloudPoint trekken we daarom voluit de kaart van Desktop as a Service om uw werkplek te digitaliseren.

 

Hebt u meer vragen of wenst u een offerte? Maak hier een afspraak.

Meer weten over KMO in de cloud of graag een afspraak om uw mogelijkheden te ontdekken?