Overslaan en naar de inhoud gaan

De evolutie van bedrijfssoftware in 2018

De evolutie van bedrijfssoftware in 2018

Het komende jaar wordt alweer erg belangrijk voor bedrijfssoftware. De trends van cloud, mobility en Internet of Things kloppen steeds nadrukkelijker op de deur van de toekomst. Dutch IT-channel schetst de belangrijkste trends voor 2018.

In het algemeen moeten bedrijven zich gaan voorbereiden op de innovaties van deeleconomie en peer-to-peer (P2P-) netwerken. Dat lijken invloedrijke technologiëen te gaan worden. 

Maar daar ligt ook nog een grote uitdaging, want weinig bedrijven zijn bekend met bijvoorbeeld de waarde van blockchain in digital business-context. Het moge duidelijk zijn: die technologie is veel meer dan Bitcoins.

De voornaamste trends voor 2018 in de bedrijfssoftware:

Cloud software, mobiliteit en IoT

De cloud, mobility en IoT zijn de technologieën van morgen. De generatie van de millennials die steeds meer in het werkveld stapt is hiermee al deels opgegroeid en gaat dat ook in de werkomgeving verwachten.

Software as a Service (SaaS) wordt de norm: alle software gebruiken we straks via de cloud met om het even welk apparaat.

SaaS en digitale marktplaatsen

In 2018 gaan organisaties steeds meer kleine 'microservices' gebruiken. We krijgen een opkomst van kleine applicaties die worden geïntegreerd met de bestaande bedrijfssoftware. Die komen uit digitale ecosystemen en online marktplaatsen, zoals de app stores van Apple en Android. Werknemers krijgen zo steeds meer tools voor handen waar ze mee kunnen gaan werken.

Artificiële intelligentie en bots

Chatbots zijn zowat de meest duidelijke toepassing van artificiële intelligentie op dit moment. Ze laten toe dat mensen efficiënter kunnen werken. Via machine learning gaan we steeds slimmere inzichten krijgen voor ons dagelijks werk. Een computer kan verbanden leggen die mensen niet snel zouden zien. Intelligente apps gaan ons straks voordelen geven in time management, werkorganisatie, taakverdeling en nog veel meer.

Ook de automatisering van taken gaat steeds verder. Werknemers zullen minder tijd moeten besteden aan het verzamelen en invoeren van gegevens en ander manueel werk.

De huidige bots en digitale assistenten zijn nog redelijk "dom". Maar via machine learning gaan ze de komende jaren steeds slimmer en nuttiger worden in bedrijven.

Data as a Service (DaaS)

Steeds meer organisaties gebruiken SaaS en het volume van gegevens in de cloud groeit enorm. Dat betekent dat bedrijven snel zullen afstappen van de gebruikelijke kostenmodellen en sneller kijken naar modellen die daadwerkelijk bijdragen aan de bedrijfsresultaten. Hoe presteert een organisatie ten opzichte van concurrenten, waar zitten de verschillen, waar kunnen microservices extra waarde toevoegen en wordt die extra waarde ook echt gerealiseerd? DaaS maakte de belofte waar om slimmer te worden in het begrijpen van processen en in het maken van beslissingen over strategische planningen in de komende jaren.

Veiligheid en Privacy

Veiligheid en privacy worden heel belangrijk door de intrede van de GDPR-wetgeving. De veronderstelling dat interne systemen veiliger zijn dan een cloud verandert omdat de cloud security toeneemt. Het is vanuit cyberwetgeving ook niet langer voldoende om netwerken te beveiligen. Vandaag moet je dreigingen detecteren en identificeren.

Bron: Dutch IT-channel

Meer weten over KMO in de cloud of graag een afspraak om uw mogelijkheden te ontdekken?

5-12-2017